Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama
23.4.2008, Jan Vítek, recenze
Dnešní recenze bude o vysoce integrovaném vodním chlazení od Xigmateku s označením AIO-S80DP. Jde o chladič, který nezabírá více místa než dnešní běžné procesorové chladiče využívající pouze proud vzduchu. O to bude zajímavější se přesvědčit o jeho výkonu.
asteroid | 24.4.20088:36
Škoda že autor zapoměl na přímého konkurenta recenzovaného chladiče ­- AURAS GTO­-990.
Jeho test a parametry chlazení jsem nikde neviděl
Odpovědět0  0
test16636 | 24.4.200812:30
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
deathfoe | 23.4.200819:28
Uplne se vzdy divim co dokazou takove firmy vypustit, me to pripada jako, ze proste v te firme nejaky chory mozek neco ­"vymysli­" a hlavne to vubec neotestujou a spolecnost to pak zacne za tezke prachy prodavat. No a pak tu mame takove smejdy. No stejne ustrelil i Artic­-Cooling se svym predstavenym Freezerem eXtreme na CEBITu, protoze ta hustota zeber s minimalnimi mezerami byla do oci bijici, proc asi tento novy freezer neni predstaven? Protoze je to zmetek. Je zajimave, ze se o tom nikdo nezminil, kazdy jen prinesl fotku z CEBITu a jen to suse okomentoval a pritom to bylo hned jasne, ze to je neprodejny zmetek.
Odpovědět0  0
Rimmerakf | 23.4.200821:44
To mi občas taky příjde. Že nějakej Tonda trotl v konstrukci něco splácá,ani to neotestují, marketing tomu nerozumí, tak to pustí do prodeje s takovou ­"lidovou cenou­" a je z toho tento cajk. A ještě si dovolí pronést myšlenku, že by chtěli být světový leader v oblasti chlazení :­-D Německá preciznost už není co bývala.
Odpovědět0  0
Frano1111 | 23.4.200818:33
Pánom zo Xigmateku asi ruplo v bedni. Takže namiesto hluku z jedného ventilátoru tu máme hluk ventilátor+pumpa, úžasné. Rebrá sú tak husté a vlnité, že prakticky neexistuje ventilátor, ktorý by nimi vzduch pretlačil v rozumnej miere. A ten prach čo sa tam bude zachytávať, hmmm no nádhera. A teploty horšie ako slabé vzduchové chladiče. Takže Xigmateku blahoželám k splodenie totálnej hovadiny vďaka ktorej si meno tejto spoločnosti zapamatám a budem sa mu úspešne vyhýbať.
Odpovědět0  0
konvoj | 23.4.200813:04
rozhodne se s temito nazory ztotoznuji,vodnici maji za primarni efekt odvest teplo do vymeniku,kde je vyzareno naprosto stejnym principem jako u vzduchoveho chlazeni,proto kompaktni vodnik rozhodne nema sanci konkurovat chlazeni s tepelnymi trubicemi.
motto teto recenze je spravne receno: ­"opravdu povedená recenze na nepovedený výrobek"
Odpovědět0  0
thomas.007 (40) | 23.4.200810:45
Recenze je opravdu povedená,ale:
než tohle,tak mohutnější pasiv klasický nebo raději heat­-pipe,pač jejich tepelná vodivost je rozhodně vyšší.Co se týče vodního chlazení,jsem jeho příznivec,ale tohle se mi opravdu nelíbí.Když už dělám vodníka,tak chladič­(výměník­)udělám rozhodně větší a hodím ho ven z bedny­(nebo aspoň do výdechu z bedny­) a pak buď chladit pasivně­(komínový efekt=>velký odstup žeber­) nebo aktivně velkým nízkootáčkovým ventilátorem.
Jinak je to opravdu povedená recenze na nepovedený výrobek.
Odpovědět0  0
Michal Huspeka (70) | 23.4.200816:00
Ano souhlasím. Možná by stálo za pokus dát tu desku do skříně s klasickým in a out airflow, jestli by to tomu vodníkovi pomohlo. I když ten rozdíl teplot oproti vzduchovým chladičům je celkem propastný a je jasný, že všechny ostatní chladiče se testují taky s deskou ­"na stole­", v tomhle případě by to možná bylo zajímavé srovnání.
Jinak pěkná recenze :)
Odpovědět0  0
misil (5) | 23.4.20089:54
vodni chlazeni je hlavne k tomu, aby ­"preneslo­" teplo ze skrine ven. Pripadne aspon chladilo nekolik komponent naraz. Smysl tohoto paskvilu mi zcela unika...
Odpovědět0  0
konvoj | 23.4.20089:23
autor naprosto správně chápe problematiku chlazení a díky za velmi kvalitní test. Pojem setrvacnost a tepelna kapacita je celkem jedno,ktery pouziju,protoze tepelna kapacita je pouze konstantou,ktera urcuje setrvacnost v termodynamickem systemu.
Je zde videt obrovsky,ze heatpipe se svym avizovanym prenosem 75W jednou trubici splnuji svou ulohu stejne dobre,ne­-li lepe nezli voda. vetsi problem je potom v prenosu tepla z chladice do okoli. V zarice plose je tento chladic cca stejne velky jako vzduchove chladice na principu heatpipes, ovsem v proudeni u celkem nerestriktivnich vzduchovych chladicu je aerodynamicky odpor zeber radiatoru velmi znat. Vodni chlazeni v kompaktni forme podle mych uvah nelze sestavit efektivni a bezhlucne,jako obvykle a velke vodni chlazeni,ktere navic vyuziva vysoke tepelne kapacity vody atd.
pro informaci vsem,kteri by se do me chteli navazet,zajimam se o technologie tepelnych trubic uz cca dva roky na pomerne dosti odborne urovni a o aerodynamiku se zajimam uz od svych 11 ti let,kdy jsem delal modely letadel :D
Odpovědět0  0
Petr Machálek | 23.4.20087:47
Pro oko pěkné, pro komponenty již nikoliv. Ještě jste měli zkusit, zda­-li je v něm voda. :­)Ty teploty jsou příšerné.

Jinak zkuste zaměnit ­"setrvačnost­" za lepší ­"tepelnou kapacitu­". I průměrný žák osmé třídy ví o co jde.
Odpovědět0  0
stary (51) | 23.4.20088:39
žák osmé třídy to nejspíš ví, ale divil byste se, jak rychle člověk takové termíny zapomíná, když se z něj zrovna nestane učitel fyziky.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.